Dušan Hein - Krížom Európou 2014

Fotoreportér Dušan Hein o sebe zvykne hovoriť, že nie je žiadny "hardcorový" cestovateľ a jeho cesty sú hlavne výsledkom rôznych zhôd okolností v pracovnom a osobnom živote. Ukážkovou zhodou okolností sa presne v čase konania ATE Moto Days 2014 v Kremnici začína jeho reportážna a dokumentaristická cesta Krížom Európou 2014, ktorej štart pred mnohými mesiacmi naplánoval v neďalekých Kremnických Baniach.

Dusan1

Na svojej osemnásťročnej motorke BMW F650 sa chce z tohto symbolického stredu Európy postupne dostať k štyrom okrajovým bodom európskej pevniny: najvýchodnejšieho (Polárny Ural v Rusku), najsevernejšieho (mys Kinnarodden v Nórsku), najzápadnejšieho (Cabo da Roca v Portugalsku) a najjužnejšieho (Punta de Tarifa v Španielsku). Fotoaparátom a kamerou by rád zaznamenal, ako vyzerá krajina a život v nej v navzájom najvzdialenejších kútoch Európy: aký dokáže byť druhý najmenší svetadiel planéty rôznorodý, no zároveň, čo je to spoločné, európske, čo spája životy na pobreží Severného ľadového oceánu a Stredozemného mora.

Výzvou je aj samotná jazda, ktorej plánovaná trasa má viac ako 20 tisíc kilometrov a vedie cez 18 krajín. Podľa dostupných informácií zatiaľ nikto neprešiel všetky štyri okraje európskej pevniny takto, jedným ťahom. Dušan je, navyše, relatívnym nováčikom vo svete motocyklov - na dvoch kolesách jazdí a cestuje len od vlani.

Dusan4

Dušana uvidíte priamo na ATE days v sobotu.